Matching Medical Multimedia
Meer info: 0031 (0)40 2089 227
Barco MDSC
31 10

Over beeldkwaliteit op de (hybride) operatiekamer.

Op steeds meer operatiekamers wordt gebruik gemaakt van 4K beeldbronnen van fabrikanten als Olympus of Arthrex of. Het voordeel van 4K/UHD (UHD staat voor Ultra-HD) is niet alleen de enorm hoge resolutie (4096 of 3840 x 2160 pixels) maar 4K biedt ook meer kleurendiepte dan Full HD. 4K zorgt dus voor meer detail en nuances in onder andere het rood zijn beter zichtbaar.

Deze beeldbronnen worden in steeds meer huizen aangesloten op een zogenaamd “OK beeldrouteringssysteem”, gebaseerd op Video-over-IP. Voor 4K is een behoorlijke bandbreedte nodig. De meeste bronnen genereren 4K beeld met 60 beelden per seconde en 10 bit kleurdiepte zonder chroma sub-sampling (compressie), wat neer komt op een benodigde bandbreedte van circa 18 Gbit/sec.

Beeldrouteringssystemen gaan verschillend met dit hoogwaardige beeldsignaal om. Sommige kiezen voor het verlagen van de framerate van 60 naar 30 beelden per seconde. Dat scheelt de helft in bandbreedte, dat wel. Of er wordt gebruik gemaakt van een lagere sampling (4:2:2 chroma sub-sampling in plaats van de maximale 4:4:4). Dit heeft een negatieve invloed op het beeldsignaal.

Het Belgische Barco heeft er met het Nexxis platform voor gekozen geen concessies te doen ten aanzien van de beeldkwaliteit, niet in HD maar ook niet in 4K. Dat betekent geen compressie, de volledige 60 beelden per seconde en de hoogste mogelijk sub-sampling (4:4:4). Omdat Barco voorziet in álle onderdelen van de totale keten heeft het gehele systeem een medische CE markering en dat is uniek in de markt. Vooraanstaande bedrijven als Maquet, Storz, Olympus, Brainlab en Mpluz* hebben hun oplossing gebaseerd op het Nexxis platform. Daardoor is uw investering geborgd.

Terug naar TECHNEWZ